אודות הטיפול
טיפול CBT נמצא כיעיל מאוד לטיפול בחרדות ודכאון.
נמצא שאנשים שחיים עם חרדות יש להם דפוסי חשיבה שליליים, לא אדפטיביים שאינם מקדמים אותם ולהפך, מעכבים אותם בתפקוד היומיומי שלהם. החשיבה אינה רציונלית, הם רואים את העולם בצורה יותר קטסטרופלית של שחור ולבן ולכן בכדי ליצור שינוי והקלה נעבוד בעזרת טכניקת ה-CBT יחד בשני מישורים:
1. במישור הקוגנטיבי.
2..במישור ההתנהגותי.
נקח ארוע שקורה לנו, נזהה את המחשבות האוטומטיות שקופצות לנו לראש ונראה באיזה מידה הן משפיעות לנו על הרגש. בד"כ בחרדה יש תופעות פיזיולוגיות גופניות כמו הזעה, רעד, דופק מהיר וכו'. שגורמים לנו או להמנע ממה שגורם לנו חרדה, להמנע מהרגש השלילי ולפתח פחד ממנו או שאנו קופאים במקום או שאנו נאבקים ע"י עשיית יתר (למשל בחרדת בריאות נעשה בדיקות מעבר למצופה באופן אובסיסיבי, חרדת נקיון – נשטוף ידיים באופן אובסיסיבי).
מטרות ה-CBT
א. שנזהה המחשבות. מחשבות גורמות לרגשות ולהתנהגות
ב. נבחין בין מחשבה שמקדמת אותנו למחשבה שלא מקדמת אותנו.
ג. לימוד הקשר בין אירוע -מחשבה -תגובה: רגשית והתנהגותית.
ד. שינוי מחשבות בלתי מסתגלות: הפרכה, מיתון, חיזוק, הוספת חיובי.
ה. בניית פילוסופיית חיים מסתגלת.
ו. יצירת אפשרות לאחריות אישית על אף המציאות והעבר.
ז. יש לתרגל ולהתאמן כדי ליצור הרגלי חשיבה התנהגות ורגש שונים.
- השינוי מתרחש כי המטופל לומד לחשוב אחרת ובעקבות כך מתנהג אחרת.
הצלחת הטיפול הוא בהבנה שאופן החשיבה שלנו מושפע מהפרשנות שאנו נותנים לארועים וזה משפיע על הרגש ועל ההתנהגות. לכן, אם נדע להרחיב את דפוסי החשיבה, נלמד להתמודד עם המצבים שקורים לנו, נבנה ארועים חדשים על בסיס התנהגות חדשה כך נתכנת מחדש את המוח. היום כבר יודעים שהמוח הוא גמיש וניתן לייצר בו חיווטי חשיבה חדשים, הכל זה עניין של רצון ואימון.
- מחשבה קטנה או אירוע קטן יכולים להציף את המטופל והוא יעשה הכל, תוך שימוש באסטרטגיות שונות כדי להימנע ממפגש עם הרגש. עלינו לידד את המטופל עם הרגשות השליליים שלו ודרך זאת לצאת ממעגל החרדה.
- העבודה היא משותפת שלנו יחד. יש למטופל הרבה אחריות על הטיפול וההתמקדות היא בכאן ועכשיו, בהווה ופחות בעבר.
- השינוי מתרחש במחשבה, נעבוד על המחשבות שיביאו לשינוי ברגש ומכאן בהתנהגות. עיקר העבודה היא על זיהוי מחשבות אוטומטיות ובעצם שינוי השיח עם עצמי.